Citronový koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
KORPUS: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla (tuku), 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, asi 3 lžíce vody, 1 lžička strouhané citronové kůry ********** NÁPLŇ: 500 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 70 g cukru, 3 vejce, 1 lžička citronové kůry, špetka mleté vanilky ********** NA DOHOTOVENÏ: 1 oloupaný citron, krupicový cukr, mandlové lupínky
Postup přípravy
Kousek těsta si odložíme stranou (na mřížku), zbylým těstem vyložíme zapékací koláčovou formu o průměru 22 cm.
V míse rozmícháme tvaroh s vejci, cukrem, vanilkou, citronovou šťávou i kůrou. Vmmícháme rozinky a nalijeme na těsto. Povrch pokryjeme tenkými plátky citronu obalenými v cukru. Ze odloženého těsta vytvoříme na povrchu koláček mřížku a celé posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme ZVOLNA! - asi 150 -160°C (při vyšší teplotě by koláč vyběhl) přibližně 1 hodinu.
Těstem vyložíme koláčovou formu (22 cm)
Nalijeme tvarohovou hmotu a poklademe plátky citronu obalenými v cukru
Na povrchu koláče utvoříme ze zbylého těsta mřížku a posypeme mandlovými lupínky
Pečeme velmi zvolna při nizké teplotě zhruba 1 hod. a necháme zchladnout
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé